Lutefisk er noe man enten elsker eller hater. Sannsynligvis siden min bestefar er pensjonert fisker og kan det meste om å lage perfekt lutefisk så tilhører jeg definitivt den gruppen som rangerer lutefisken helt der oppe sammen med den kontinentale eller syd-europeiske gourmet maten.
Etter sist besøk til min mors slekt tenkte jeg det var på tide å få skrevet ned litt av tipsene som kom derfra.
Først og fremst: Lutefisk skal i motsetning til det mange tro ikke ha en "gele" konsistens. Dette er et tegn på at tørrfisken har vært frosset under tørking og cellene i fiskekjøttet har blitt ødelagt. Derav gele konsistensen.
Som med det meste annen god mat dreier lutefisk seg først og fremst om å ha gode råvarer. Hvis man har kontroll på hele prosessen fra fisking, tørking, vanning til luting er det enklere å garantere et bra resultat. Men det beste tipset her når det gjelder å kjøpe god lutefisk er å se etter fisk som IKKE er helt hvit men har litt farge i fiskekjøttet. For hvit lutefisk kan tyde på overdrevet luting eller frossen tørrfisk.
Lutefisken må tas opp fra frysen kvelden før for tining. Men i tillegg til dette kan det være lurt å strø litt grovsalt over lutefisken fire-fem timer før steking. Dette trekker ut mer vann av fisken og er med på å gi den riktige konsistensen.
Min bestefar er også tilhenger av å ikke koke lutefisken. Da blir ofte resultatet mer suppe-aktig en annet. Det beste tipset hans er å bake fisken i ovnen i 175 grader i ca 45. min under aluminiumsfolie. Serveres selvfølgelig med erterstuing, poteter og bacon, men ikke la dette dominere - heller ikke med lutefisk er det slik at det er tilbehøret som er det beste...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar