tirsdag, november 22, 2005

Tapas!

Her er noen av tapas rettene jeg serverte til mitt eget bursdagsselskap (trist ikke sant;-)) i oktober. Noen av ingrediensene er av uforståelige grunner desverre ikke mulig å oppdrive på rimi eller rema 1000 men prøv noe som ligger et hakk eller to over dette i utvalg.

Tapenade
Tapenade har du kanskje blitt servert på restaurant sammen med litt brød før forretten. Det kan best beskrives som en oliven-paste men listen av ingredienser kan kanskje overraske deg noe.

ca 100 gram sorte oliven (uten stein).
ca 50 gram ansjos fileter
2 ss kapers
ett fedd hvitløk
1/2 dl extra virgin olivenolje
1 ts lime saft
litt pepper
litt frisk basillikum.

stavmix'er, kjøkkenmaskin eller lignende er nøkkelen til forberedelsene her. Kjør først oliven, ansjos, kapers og hvitløk noen runder og spe etterhvert på med olivenolje. ha i lime, pepper og basilikum til slutt.

Tomat- og mozzarella
Med enkle retter som tapas eller italiensk-inspirert mat er det veldig viktig at råvarene er av høy kvalitet. Ungå for all del orange "rema 1000" tomater, men prøv med klasetomater eller plommetomater. Kutt tomatene og mozzarellaen i skiver og legg f.eks. en mozzarella skive oppå hver tomat skive. Hell forsiktig over litt extra virgin oliven olje, litt basillikum blader og nykvernet pepper. Enkelt men kanongodt!

Melon med spekeskinke
Igjen en svært enkel rett som er avhengig av gode råvarer. Løvtynne skiver med parma-skinke eller serrano skinke vil kanskje oppfattes som matsnobberi av noen men er det mest smakfulle. Men en god norsk spekeskinke gjør også jobben. Skjer opp honning melonen i båter (ta ut evt. før ut først), legg over skinkebiter, gjerne litt ruccula salat oliven og pinjekjerner og kanskje litt kaldpresset olivenolje og pepper.

Fetaost og chilikrem
1 blokk (200 gr) med feta ost.
2-3 ss med extra virgin olivenolje
2 hvitløksfedd
1 liten rød chili (+/- avhengig av ønsket styrke...)

Kjør det hele i en kjøkkenmaskin til du får en rosa kremaktig konsistens...

Meksikanske kjøttboller
Dette var kvelden jeg laget mexikanske kjøttboller for første gang og hvis man ser bort i fra litt jobb med å trille dem til fine runde kjøttboller var det overraskende enkelt å få et smakfullt resultat. Du trenger:
400-500 gram kjøttdeig (eller karbonadedeig, o.l.).
2 skiver loff uten skorpe
melk
en liten løk i biter
1 egg
koriander og lignende krydder
1 liter buljong
2 ss. tomatpure
hvitløk
chili
litt sukker

Riv loffskivene, la dem trekke i litt melk i et par minutter. Klem ut melken og lag små-små biter av bitear av loffen. Bland sammen med et egg, kjøttdeig løk og krydder til det blir en slags løs, jevn masse. Trill boller i passelig størrelse.

Kok opp buljong, tomatpurre, et par fedd hvitløk, litt chili og en liten klype med sukker. Når dette koker har du i kjøttbollene. La kjøttbollene koke i blandingen i 20 minutter.

Ingen kommentarer: